I'll be hood forever

Klockan ringer 05.30 och jag drar mig ur sängen. Har sovit oroligt, antagligen på grund av att jag jobbat upp mig inför dagens uppdrag. En taxi plockar upp mig och vi gör ett snabbt stopp i Greenpoint för att hämta Anna. Hon har också sovit oroligt men vi båda är taggade på jobbet hon ska göra och jag ska assistera.
 
 
7 am blir vi avsläppta utanför Carlyle Hotel. Några våningar upp visar en dokumentärfilms-regissör oss in till rummet där tre finanssnubbar just vaknat och håller på att göra sig iordning. Ett svenskt magasin har beställt en story om dem och Anna ska plåta. Journalisten ligger och sover, antagligen bakfull från kvällen innan med miljonärerna som han skriver om. Grejen med dessa killar är att dom kommer från en hård bakgrund och har själva lyckats klättra dit dom är idag, mångmiljonärer påväg att inta Wallstreet.
 
 
När vi känner oss nöjda med bilderna på rummet åker vi ner till hotellrestaurangen där grabbarna ska äta. Vi blir inbjuda till frukosten och sitter plötsligt vid deras bord med världens härligaste hotellfrukost framför oss! När dom ger sig iväg på dagens första möte sitter vi kvar, dricker kaffe och planerar vilka bilder som ska tas.

 
 
 

Nästa stopp blir först ett kontor där vi inte får möjlighet att ta några bilder, och sedan grabbarnas advokat, högt uppe i en skyskrapa med utsikt över 5th ave. För att komma in i byggnaden var man tvungen att legga och få besöksbevis. Ruth Hansson låter trots allt som ett terroristnamn.

Sedan var det dags för ännu en konferensfika. Jag var fortfarande mätt efter frukosten bestående av bagles och pain au chocolait så jag mådde mest illa. Porträtten blev dock väldigt bra och Anna kände sig nöjd. Det var mysigt att äntligen få lite Manhattan-utsikt och jag stod länge och stirrade på Chrystler building; Art Deco när det är som bäst.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu hade vi en paus på 5 timmar innan nästa shoot, så vi tog metron hem och vilade upp oss och jag gjorde min första home delivery!! 
 
 
 
Vid 19.00 möttes vi i Greenpoint och tog metron upp till Hotellet igen. Vi hann plåta några fler porträtt ute på gatan innan en chafför hämtade upp grabbarna. Målet var att få lite bilder på dem när dom käkade middag men innan restaurangen skulle dom besöka en polare i en studio, vi hakade på såklart.
Platinum är en studio där många stora artister har spelat in musik och plötsligt befinner vi oss där. Det kändes väldigt overkligt och otippat men också fantastiskt roligt! Mannen som tog hand om oss ägde hela stället och har skrivit massor av kända låtar.

 
 
 
Sista anhalten var Mr Chow i Tribeca. Nu var vi snarare en del av gänget än fotografer och det blev både drinkar och middag till efter midnatt för Anna och mig. Jag var helt överrumplad och berättade för A att jag aldrig hade trott att detta skulle hända när jag sökte praktik.
 
 
 
Trötta men nöjda hoppade vi in i en taxi och åkte hem till Brooklyn. Att få följa, dokumentera och prova på jetset-livet var fantastiskt och spännande, but I'll be hood forever.

 
 

Hälsningar från Upper East side

Efter förra veckans lugn önskade jag mig action, och action blev det! Imorse tog jag tunnelbanan till Nassau ave för att plocka upp nycklarna till studion hos Anna. Hon var på läkarbesök så det var hennes man som överlämnade dem till mig. Sedan traskade jag vidare i snöslasket mot Bedford ave för att plocka upp kamerautrustning, blixtar, reflektor och stativ. Som en äkta New Yorker hoppade jag in i en taxi (inte riktigt, Anna hade förbokat den) med all utrustning och åkte mot 5th ave/77th street på Upper East side. Känslan när man sitter i en bil, påväg över en av broarna mot Manhattan och ser alla skyskrapor är obeskrivlig. Det är först då jag förstår att jag är i New York. 

Anna mötte mig på adressen och tillsammans gick vi mot dagens plåtning.

Tänk er amerikansk storproduktion (typ Universal eller Disney) dörrvakter, en enorm våning och lönndörrar där tjänstefolket kan försvinna undan. Där var vi idag. Anna skulle plåta en konstsamlare för en Brittisk konsttidning. På plats var även en journalist: hon levde upp till alla mina fördomar om välutbildade överklasstanter från England. Hon satt och väntade på oss i en grön sammetsfotölj i salongen på övervåningen och hade redan bestämt vart det skulle fotograferas, så tillsammans med mannen som bodde där gick vi till matsalen. Det var som att kliva in i Janson's History of Art kap. 13. Rummet var mörklagt, temperaturen var låg och överallt stod små luftångare för att pannåerna skulle ha precis rätt klimat. 
Under tiden som porträtten togs fick vi höra allt från vad vissa verk hade kostat (det rörde sig om ca 1/2 miljon dollar) och att han snuvat en pannå rakt under näsan på Louvren som var ute efter samma bild. 

Det är svårt att förstå att dessa liv existerar i annat än på film. Det är en helt annan värld och värderingarna är så annorlunda.
 
Halv tre var vi färdiga och helt utsvultna. Kosan styrdes mot första bästa burger joint där vi satte i oss varsin superflottig hamburgare. Jag som i stort sett lever på grönkål blev så himla mätt och kunde inte röra mig för jag mådde så illa, men vi lyckades rulla ner i tunnelbanan med all utrustning till underbara Brooklyn och WBurg där vi drack kaffe och arbetade vidare på kontoret.

Imorgon är det troligen en ny shoot, så jäkla taggad!
 
Här har ni henne, arvtagerskan själv:

 
Den lilla hallen:
 
 
 
 
Lutar reflexskärmen lite försiktigt mot Jesus ála 1400-tal
 
 
 
SoupBurg hette stället där vi åt luch, våra kläder osade av stekflott efteråt.
 
 

Tredje veckan i New York

Min trejde vecka i NYC har varit lite halvseg. I måndags var det Martin Luther King-day och därmed ingen arbetsdag för mig. Spenderade dagen med att shoppa upp halva mitt CSN som äntligen kommit! 

I förra veckan brakade internet ihop hos Happy Hooligans (Annas studio) och utan internet går det, tro det eller ej, inte att jobba. Därför höll vi till hemma hos Anna i Greenpoint under tisdagen. Jag började äntligen fixa med hennes hemsida, det kommer bli grymt bra när den är klar! 
Det hade börjat snöa under natten och vädret höll i sig under hela dagen. Därmed stannade New York upp.
 
 
 
 
 
 
onsdag-fredag var on/off. Anna kände sig krasslig och när vi väl jobbade blev det bara halvdagar. Vi hann i alla fall filma en Kick-starter åt en fotograf i Greenpoint som håller på att släppa en coffee table-book. En snabb vända till studion där jag plåtade av ett magasin som publicerat ett jobb Anna har gjort så att hon kunde lägga upp det på sin facebook.
 
Resterade tid har jag arbetat hemifrån; fixat med min egen hemsida och min firma, men också gjort saker åt Anna. Lugnt och skönt men jag hoppas på mer action i nästa vecka!
 
 
 
 
 

Ny hemsida

Kan nu stolt presentera min nya hemsida för Bröllop och Porträtt för privatkunder. Ni hittar den på fannyhweddings.se
 
Glöm inte lägga till bloggen på bloglovin!
 
 
 

helgen

Det har varit fullt upp i studion hela veckan. Jag fixar med mailen och färdigställer bilder till Annas blogg. På tisdag ska vi förhoppningsvis sätta upp hennes nya hemsida och då kommer det bli mycket pill för mig. I fredags  fick jag ansvaret att ta porträtt på Helena, journalisten som var med min första dag när vi plåtade, då hon behövde en byline-bild till en tidning. Fredag morgon klev jag upp 06.00 och åkte till studion. Anna hade gett mig nycklarna till studion och lånade ut sina blixtar till mig. Känns fint att jag får det förtroendet!

Bilderna blev bra och jag var nöjd med ljuset som jag satte helt själv! 
 
 
 
 
Fredags kväll hade vi Amerikansk afton här i kollektivet. På menyn stod det chiligryta och majsbröd, allt lagat från scratch vilket är en big deal för amerikanarna här. Efteråt hade vi en riktig ätfest med amerikanska snacks: Reese's peanut butter cups, Ben and Jerrys, poptarts, Little Debbie's cupcakes, chocolatechip cookies läsk och amerikansk öl såklart.

 
 
Dagen efter mådde alla såklart lite halvkasst efter all skräpmat. Efter morgonkaffet begav vi oss i samlad trupp till Brooklyn flea, samma marknad som jag var på förra helgen, då några av dom som bor här inte hade varit där än. Det var ungefär samma försäljare som förra helgen, och eftersom jag inte hade ätit frukost gick jag direkt till mattorget för att köpa något att äta. Det blev den beryktade Ramen burgern, väldigt god! Ramen är en sorts nudlar och används istället för bröd till den här burgaren.
 
 
 
Att promenera runt i Brooklyn är helt underbart. Husen är så fantastiskt fina och man får feeling hela tiden.
 
 
 

Efter en runda beerpong (som jag insett att jag är fruktansvärt dålig på) gick och la mig. Har känt mig så himla trött under veckan och hade dessutom lite hemlängtan så det var skönt att få sova. Hela dagen idag (söndag) har spenderats i lägenheten. Jag måste tillåta mig själv att stanna hemma och inte stressa runt för att uppleva saker hela tiden, vila är också viktigt och det har varit så himla skönt att bara titta på serier och mysa.
 

catching up

Okej, vi har lite catching up to do.
 
I måndags klev jag upp, redo för en ny arbetsvecka, men var direkt tvungen att lägga mig igen. Mådde fruktansvärt och var säker på att jag fått feber. Fick något Amerikanskt mirakelpiller tilldelat mig, åt en burk glass och kollade på serier hela dagen. Kände mig ynklig och hade hemlängtan så jag köpte ett nytt te. Det närmska Lugna stunder jag kunde hitta.
Vid 21 började jag känna mig bättre, antagligen var det bara migrän. Christian, Kristian, Steffi och jag kom fram till att donuts inte skulle sitta helt fel, så vi gick helt enkelt och köpte en låda på Dough som ligger i vårt kvarter. Farligt, som tur är är jag inte överdrivet förtjust i donuts och nöjde mig med en...
 
 
 
 
På tisdagen mådde jag helt bra igen och kunde gå till jobbet. Anna berättade att det blivit jättebra respons på nyhetsbrevet jag hade satt ihop, roligt! När jag slutat åkte jag in till stan för att leta skor. Hittade inga men kom hem till öl, gratis kläder och dålig amerikansk choklad.

 
Kom tidigt till jobbet igår, så jag passade på att ta lite bilder på studion som vi sitter i. Den delas av 6-7 personer som alla driver en egen verksamhet. Det ser lite rörigt ut på bilderna men det är väldigt mysigt och hemtrevligt.

 
 
 
 
 
Igår kväll var jag medbjuden på margarita night med Anna och hennes tjejkompisar/-kollegor. På väg till Rosarito Fish Shack som vi skulle ses på gick jag förbi en filminspelning. Tufft! På plats var det margaritas och en lobster roll som gällde för mig. Praktiken är inte så pjåkig ändå.

 

Williamsburg bridge

Idag har varit en bra men ändå konstig dag känslomässigt. När jag vaknade kände jag direkt att det enda jag ville var att umgås med folk som jag är bekväm med. Även om jag trivs bra här tänker jag ständigt på hur jag är. Jag vill bjuda på mig själv för att få vänner och slappnar aldrig riktigt av. Det känns såklart tungt när jag inser att det inte finns någon av mina favoriter nära till hands. Saknar er så jävla mycket!
 
 
 
Hur som helst ryckte jag upp mig och åkte till Williamsburg flea market. Det visade sig vara ett väldigt bra beslu; där hade jag kunnat spendera hur mycket tid och pengar som helst! I en gammal lokal huserar designers, vintageförsäljare och ett stort mattorg med fantastisk mat. Jag gick omrking där länge och köpte tillslut ett par örhängen. Gick sedan mot mattorget för att försöka hitta något att äta. Det var svårt, allt såg otroligt gott ut, men jag bestämde mig till sist för klassikern mac and cheese.
 
 
 
 


Runt 14.30 kände jag mig färdig på marknaden. Promenerade omkring i Williamsburg för att lära känna kvarteren bättre och hitta smultronställen tills dess att jag får finbesök från Sverige! När jag kom närmre vattnet började en av broarna att torna upp sig i horisonten.  
 
Ett av mina måsten denna resan är att gå över Williamsburg bride och Brooklyn bridge. Det var så skönt väder idag och jag hade massor med tid så det var dags att ta sig an Williamsburg bridge.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kronhjorten <3
 
 
Kom över till Lower East Side och fortsatte gå uppåt. Helt plötsligt inser jag att jag står mitt i Chinatown! Det var precis som att jag kommit till ett annat land. På väg mot Soho hann jag även gå igenom Little Italy, och väl framme på Broadway var jag så trött att jag bara hoppade på metron hem. Ikväll är jag helt slut och kommer bara ta det lungt, det är trots allt praktik imorgon igen.
 
 

Lördag

 
Igår var min första helt lediga dag sedan i tisdags, och jag var riktigt taggad på att utforska stan lite mer. Tog metron in till Naturhistoriska museet. Har hur många museum som helst på min lista men detta var det jag kände för igår helt enkelt. När jag gick igenom security och visade upp min väska för den kvinnliga polisen stannade hon mig för att överrösa mig med beröm över hur fin den är och frågade vart jag köpt den. Fantastiskt med en trevlig officer för en gångs skull!

Gick omrking på museet och tittade på uppstoppade djur, dinosaurieskelett och incaindian-skatter. Det skiljer sig väldigt mycket från Naturhistoriska i Göteborg, som jag tycker är betydligt charmigare. Och någon malmsk val har NYC inte!
 
 
 
 
 
Även om det är något speiellt med dioramor så kände jag efter 2 timmar att det räckte. Central park ligger precis intill naturhistoriska så jag började gå neråt Manhattan genom parken. Dimman kring skyskraporna var helt magisk. 
 
 
 
 
Tillslut kom jag ner till 5th ave svängde jag av på 53e gatan för att äta middag på Five guys burgers. Beställde en liten cheesburger, liten pommesfrittes och liten läsk. Fick stort av allt och kunde inte äta upp pommesen, men fy vad gott det var!
 
Sedan var jag helt slut efter allt promenerande att jag hoppade på metron hem. På kvällen blev det minifest med några tjejer från andra rum i lägenheten, kul!

 
 
 
 

grocery shopping

Eftersom det va fredag igår bestämde jag mig för att ha fredagsmys hemma i lägenheten. Även om jag har börjat lära känna dom som bor där har det inte blivit några planer att gå ut tillsammans, men jag var ändå ganska trött efter min första vecka här så det gjorde mig ingenting. I torsdagskväll hörde vi pistolskott några kvarter bort, så Anna släppte mig lite tidigare för att jag skulle hinna handla och inte vara hemma för sent. Tog L-tåget till 3d ave, hade bestämt mig för att prova Trader Joe's som alla verkar prata om. Det är en matbutik med hyffsade priser och som försökte ha en hälsosam inrikting. 

Hann inte komma in i butiken innan en man kom upp till mig och frågade om jag stod i kö. Jag kände mig förvirrad och svarade att jag inte gjorde det, tittade sedan upp och insåg att kön till kassan började där jag stod. Helt galet! Alla rutinerade visste såklart om detta och gjorde så att en stod i kö och den andra sprang runt och plockade varor. Jag var ensam så det fick helt enkelt ta sin tid. 

Här har jag precis kommit innanför dörren till affären, tjejen med mössa närmst i bilden står sist i kö..

 

Köpte mat för 50$ och har nu så att jag klarar mig ganska länge! Grönkål såklart. Folk äter ingenting annat här.

 
Känns även lyxigt att kunna köpa hem några öl i matbutiken. Det mest onyttiga som följde med hem var glass. Chokladglass gjord på cocosmjölk istället för grädde, toppen om man är känslig för laktos eller vegan! Lyckades hålla mig ifrån alla cookies och chokladbars.

Väl hemma satt jag i köket med Stephanie och Hailey, drack en öl och lagade middag. Supermysigt!
 
 
 

Lägenheten

Tänkte visa runt lite i lägenheten jag bor i! Här är det plats för upp till 7 personer. Tjejen som äger lägenheten är i LA och startar upp någonting liknande där. Homstel kallar dom det, Home och Hostel i ett. Det är väl ungefär så det känns också, man får sköta sig själv men här finns alltid hushållspapper, tvål, glödlampor, städgrejer med mera utan att vi behöver köpa det själva.

Detta är det första jag ser på morgonen när jag går ur mitt rum: 
 


Det är en öppen planlösning för vardagsrum och kök.
 
 
Snurrar man ett halvt varv så man har köket i ryggen ser man hallen. Fråga inte om dockan, ingen vet varför den är där och alla är skiträdda för den.
 
 
Här bor jag och min rumskompis. Båda kom för några dagar sedan så här är fortfarande ganska stökigt som ni er. Sängen närmst är min.
 
 
Alla har en egen hylla i köket, men det mesta delas. Funkar bra och vi har mysigt här på kvällarna!
 
 
 
 
 

Nytändning

Det har varit en avslappnad dag idag. Har börjat hitta i tunnelbanan och var därmed lite tidig till jobbet imorse. Jag köpte en 1$ coffee och stod i solen i Williamsburg och hade mysigt.
 
 
10.30 körde vi igång med arbetet. Mina uppgifter för dagen var att gå till postkontoret och få lite post ivägsänd, kopiera nycklar, plocka upp lunch, organisera Annas kontakter på något bra vis och göra ett newsletter till hennes kunder. Fullspäckat men ändå lungt, och helt plötsligt var klockan 16.00 och det var dags för oss att gå hem. 
 
Plockade upp lunch på Northside Bakery, ett polsk-inspirerat bageri som även har soppa och polska dumplings som var dödsgoda! Semlor hade dom också minsann.

 
 
 
Tre dagar in i praktiken och det har redan tänts en glöd inom mig som jag inte känt på väldigt länge. Jag börjar bli redo att styra upp min egen firma igen, det känns fantastiskt och jag är taggad!

När jag kom hem skypade jag länge med Rikard, jobbade lite och satt sedan i köket med gänget. Gillar dem mer och mer för varje dag och jag är så glad över att jag tog steget att våga boka boende i ett kollektiv. 
 
Imorgon är det fredag och jag planerar att köpa lite god mat och några öl och ha swedish fredagsmys!
 
 
 

Williamsburg & Harlem

Vaknade upp till ett soligt och varmare New York (bara -4C idag). Efter lite obligatiriskt skypande med de bästa var det dags att bege mig till the hipster mecka that is Williamsburg; det var första dagen hos Anna!

 
Efter att ha åkt fel idag igen, och sedan missat min hållplats pga att jag hoppat på ett expresståg som gick direkt till Manhattan, kom jag äntligen fram till Bedford Ave i Williamsburg. Utan att överdriva: det såg precis ut som gatorna i alla nutida serier och filmer. Arkitekturen är helt fantastisk (gulliga hus ala 1800-tal med brandtrappor på utsidan), det ligger coola specialbutiker överallt och människorna är självmedvetna och coola. När jag letade efter Annas adress blev jag stoppad av en tjej som ville ta en bild av mig till en street style-blogg som hon höll på att starta. Väldigt smickrande!
 
 
Att komma till studion kändes rätt i samma ögonblick som jag klev över tröskeln. Anna är så varm och enkel och hon delar lokal med massor av spännande, kreativa människor. Efter att jag fått en liten rundvandring hade vi en pratstund och väntade in journalisten som skulle med på dagens uppdrag i Harlem. Efter lunchen hoppade vi på subwayen uptown. Efter några hållplatser hoppade ett gäng killar på vår vagn. Alla, utom jag, var direkt med på vad som skulle hända och drog fötter och väskor till sig. Det visade sig vara en ny grej här i NY: dansgrupper som uppträder i subway-vagnarna. Det var grymt!

Ungefär såvhär såg det ut:
 



I Harlem var det dags för intervju och plåtning med en textilkonstnär för ett svenskt magasin. Jag assisterade Anna och lyssnade på konstnärens alla historier. Det var så himla roligt att vara där och hans hem var som en djungel: fylld med antikviteter, loppisfynd, färger och mönster. 

Jag åkte från studion vid 18-tiden och har spenderat kvällen med mina roomies i köket. Det är ett fint gäng som är här och det känns bara bättre för varje gång som jag hänger med dem! Nu när jag även har kommit igång med lite uppgifter om dagarna känns det som att tiden kommer flyga iväg. NYC blir bara bättre och bättre.

 


Yesssssssss
 

Första dagen i stan

Nu har jag snart varit i USA i 24 h. Trots denna korta tid har många tankar hunnit fara genom huvudet och många känslor har bubblat upp inom mig. Jag är ca 700 mil från alla jag älskar och det känns fruktansvärt jobbigt emellanåt. En sak är jag dock säker på; denna resa kommer göra mig till en tryggare och mer självsäker människa.

Resan började i Göteborg. Rikard vinkade av mig på Landvetter och jag påbörjade därmed min första resa där jag är alldeles själv. Allting gick bra, jag blev nästan förvånad över hur tillfreds jag var med allt. Där satt jag på Heathrow helt ensam, åt lunch och hade mysigt. Flyget mellan London och New York var jättebra; bekväma säten och massor med bra (!!) flygplansmat. Det allra bästa var nog att varje passagerare hade varsin tv där man kunde välja bland flera filmer och serier. Jag sov inget på hela resan, istället hade jag mysigt med GIRLS och Mrs Biggs.

Efter en läskig upplevelse med USAs border seciruty kunde jag ta flygbussen in till stan och sedan en taxi till mitt boende i Brooklyn. Lägenheten känns bra, alla är trevliga och det känns faktiskt ok att bo med en massa främlingar. Det var dock värdelöst svårt att sova och jag vaknade flera gånger under natten då det var morgon i mitt huvud. 

Vid lunchtid hade jag kommit ur sängen, gjort mig iordning och var redo för stan! Mitt första uppdrag var att köpa ett metrocard och hitta rätt spår att åka ifrån. Åkte såklart fel första gången men kom tillslut fram till SOHO på Manhattan. Gick runt och kikade i butiker, försökte njuta av solskenet men det var svårt i kylan. Åt lunch och drack kaffe (alt. "tog en stabbe" som Lovisa P hade sagt). Egentligen har jag varit lite orolig över att jag skulle vara konstant sugen på fast food, godis och allt annat onyttigt som inte finns hemma men som det svämmar över med i USA. Hittills har jag inte känt något sötsug överhuvudtaget, hoppas det håller i sig så kanske det blir 3 månader av deffning! 

Att sitta och luncha ensam är något jag aldrig gör. Det kändes ganska jobbigt, och jag började fundera på vad som hjälper när jag blir sådär orolig i kroppen. Det märktes under själva resan hit att sysselsättning får mig att glömma bort att jag är ledsen. Det är så mycket annat att ta in och fokusera på. När jag druckit upp min Stabbe bestämde jag mig därför att gå från SOHO till Grand Central station på 42ND street. Det är en ganska lång promenad och i minusgraderna kändes den ännu längre.

Grand Central var väldigt väldigt vackert och jag är glad att jag gick dit. Därifrån var det bara att hoppa på subway:en hem till Brooklyn igen. Imorgon är det första dagen hos Anna vilket jag ser fram emot! 

 
 
Värmer upp med GIRLS på planet!
 
 
Min gata i Brooklyn, precis efter att taxin lämnat av mig.
 
 
Första gången nere i subway:en. Åker här åt fel håll..
 
 
SOHO!
 
 
Har fått mitt nya amerikanska namn: Fungi
 
 
Det ligger julgranar överallt på gatorna här, lite fint på något vis.
 
 
 

nu börjar det

 
 

RSS 2.0