mm

 
 
 

Ny kompis

Jag som aldrig blir sjuk har mått dåligt, haft migrän och åkt på förkylningar flera gånger sedan jag flyttade till Göteborg. Förstår inte hur det går till. Förtillfället har jag fått en ny förkylning som gör att huvudet känns som gelé. Ska dock inte klaga.. sitter här med en fin grej som jag äntligen införskaffat mig till företaget! Brukar inte lägga någon energi på prylhysteri men ibland kan man sukta efter de redskap som behövs för att ta de bilder man vill ta. Tror jag kommer ha mycket kul med denna glugg i sommar!
 

Tjejerna i Haga

Vi fick i uppgift att gestalta en stadsdel. Jag ocg Rynis var i samma grupp och tilldelades Haga. Vi tvingade ut Sofia och plåtade loss, resultatet blev väldigt bra!
När jag var färdigplåtad passade jag på att paparazza Rynis och Sofia lite. Visade dem även mitt magiska trick med fjädern framför linsen, sjukt fina effekter. Först möttes det med lite tveksamhet men sedan gick Rynis all in! Bilder från plåtningen finns på Rynis blogg och min företagsblogg. Kolla in!
 
 
 
 
 

Några erfarenheter rikare

Igår var jag på möte hos en potentiell uppdragsgivare. Det kändes hisnande, efteråt kunde jag inte riktigt förstå att jag faktiskt varit där! Att frilansa känns för tillfället inte omöjligt, även om man inte ska ropa hej måste jag erkänna att jag längtar lite efter den dagen jag kan lägga 100% på min firma. Även om det varit mycket i skolan redan från första veckan känns det som att vi lagt i en extra växel nu inför sommaren. Jag har svårt att hinna allt och på kvällarna sitter jag med papper, mail och oredigerade bildfiler upp över öronen. Dock försöker jag se det positivt: det är bra att få hantera stress, vara sin egen chef och prestera alla dagar: när det är mycket eller lite jobb.
 
 
Jobb eller ej; efter mötet igår kom jag ut tre erfarenheter rikare:
  • Ha alltid med en dator, det är skönt att ha något att titta på under tiden man pratar.
  • Skaffa en fysisk portfolio, det känns ännu proffsigare.
 
och sist men inte minst:

  • Håll kvar, förbättra och var stolt över ditt bildspråk oavsett vad andra säger! Det öppnade en dörr för mig igår och det kommer öppna dörrar för fler unga kreatörer där ute.
 
 
Min nya NAS som kommer vara fullproppad med bilder efter sommaren, can't wait!

Fotoskolans blogg!

Nu börjar det dra ihop sig med arbetsprover inför höstens utbildningar. När jag gjorde mina prover önskade jag att det fanns mer info och berättelser från Fotoskolan så att jag kunde få en känsla av hur det var att gå där. Efter att ha bett snällt i ledningsgruppen har nu skolbloggen satt fart! Den hittar ni HÄR!
 
 
© Fotograf Fanny Hansson

Lite om äganderätt

I förra inlägget nämde jag ett samarbete mellan oss i fotoklassen och Reklam & Marknadsförings-klassen.
 
Innan veckan ens hade börjat drar sig kunden ur. Anledningen? De vill ha ensamrätt till bilderna vi tar åt dem, vi får inte använda dem överhuvudtaget och om vi skulle publicera dem i tex en portoflio skulle det vara varumärkesintrång. I avtalet hade kunden blivit erbjuden att köpa de bilder dom ville ha till verksamheten, men när de kom med dessa påståenden satte skolan ner foten och sa ifrån. 
 
Detta är så otroligt viktigt att vara medveten om! Som fotograf äger jag alltid upphovsrätten till mina bilder. Det är väldigt ovanligt att man säljer rätten till sina bilder helt, A och O är det som skrivs i avtalet mellan fotograf och kund! Köper de rätten att använda bilden en gång kan jag göra vad jag vill med den sedan, t ex sälja den vidare till andra tidningar eller bildbyrårer. Skulle de vilja använda bilden igen så måste de också betala mig igen. Det är skillnader mellan frilans och att vara anställd, skillnader i priset beroende på hur lång användningsrätten är och vad den täcker in. Osv, osv..
 
Unga, duktiga fotografer där ute - läs på om era rättigheter och stå på er! Det inkluderar även mig själv.
Jag är numera medlem i Svenska fotografers förbund där man kan söka hjälp och stöd om något blir tokigt. Rekommenderas!
 

Shopping-lycka

 
 
Överlycklig tjej efter shopping på Inet. En NAS från Synology blev det! Trodde väl aldrig att jag skulle bli glad för sådant..
 
 

 


RSS 2.0